Overfladedesinfektion
Hvad skal du spørge producenten/leverandøren om og hvilken dokumentation bør der foreligge for at kunne vurdere, om produktet er egnet til brug i sundhedssektoren?
Følgende aspekter skal du bede producenten/leverandøren om at beskrive og dokumentere:
Hvad er aktivstoffet/aktivstofferne i produktet og hvad er koncentrationen?
Hvordan skal produktet anvendes?
Overflader på inventar og ikke-kritisk medicinsk udstyr skal kunne tilføres desinfektionsmidlet uden mekanisk påvirkning (fx ved spray) eller med mekanisk påvirkning (fx ved brug af klud), så man sikre, at alle områder kommer i kontakt med desinfektionsmidlet.
Mod hvilke mikroorganismer kan produktet anvendes?
Producenten/leverandøren skal kunne dokumentere, hvilke mikroorganismer produktet har tilstrækkelig effekt over for. Dokumentationen bør være udførte ved test i henhold til relevante EN-standarder:
Antimikrobiel effekt |
Overfladedesinfektion |
|
---|---|---|
Uden mekanisk påvirkning |
Med mekanisk påvirkning |
|
Vegetative bakterier |
EN 13727 |
|
EN 17387 |
EN 16615 |
|
Gærsvampe |
EN 13624 |
|
EN 17387 |
EN 16615 |
|
Skimmelsvampe |
EN 13624 |
|
EN 17387 |
EN 16615 |
|
Virus |
EN 14476 |
|
EN 16777 |
* |
|
Myko- og tuberkelbakterier |
EN 14348 |
|
* |
EN 16615 |
|
Bakteriesporer |
EN 17126 |
|
* |
EN 17846 |
* Disse standarder er endnu ikke udarbejdet.
Hvor længe skal produktet være i kontakt med mikroorganismerne for at have tilstrækkelig effekt?
Ved test af produkter til overfladedesinfektion af patientnære områder og kontaktpunkter skal der testes ved en obligatorisk kontakttid på maksimum 5 minutter, hvorfor indvirkningstiden generelt ikke bør være mere end 5 minutter
Der kan udføres tests ved kortere kontakttider, som kan medføre en anbefalet kortere indvirkningstid.
For at opnå tilstrækkelig effekt over for bakteriesporer, kan det være nødvendigt at teste ved længere kontakttid (10-15 minutter).
Kontakttid skal fremgå af brugsanvisningen for produktet og vil være den indvirkningstid, som bør anvendes ved overfladedesinfektionen.
Overholder produktet gældende lovgivning?
Overfladedesinfektionsmidler er godkendelsespligtige under Biocidforordningen. Et produkt må kun markedsføres i EU, hvis det indeholder aktivstoffer fra Det Europæiske Kemikalieagentur’s (ECHA) liste over godkendte aktivstofleverandører.
Hvilke overfladedesinfektionsmidler og aktivstoffer der er godkendt eller er under godkendelse (produkttype 2) kan ses hos Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA). På Miljøstyrelsens hjemmeside kan læse mere om listen over godkendte leverandører af aktivstoffer. Overfladedesinfektionsmidler godkendt i Danmark kan findes i Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddeldatabase. P.t. er der produkter, som ikke er godkendt, men som er lovlige af sælge jf. overgangsordningen i Biocidforordningen. Produkter, som indeholder aktivstoffer, der endnu ikke er færdigvurderet af ECHA vil ligeledes være lovlige af sælge, men de vil endnu ikke være at finde i Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddeldatabase. Dette gælder fx ethanolbaserede produkter, fordi aktivstoffet ethanol endnu ikke er færdigvurderet hos ECHA.
Se desuden Gældende lovgivning.
Er der andre miljø- eller arbejdsmiljømæssige problematikker ved produktet?
I den danske sundhedssektor er der konsensus om at et produkt til desinfektion generelt ikke bør indeholde farvestoffer, parfumer, æteriske olier eller planteudtræk, da disse potentielt kan være allergifremkaldende.
Det anbefales at man rådspørger eksperter inden for toksikologi og arbejdsmiljø (fx Regionernes Kemikalie Samarbejde (REKS) eller Region Hovedstadens Kemikalierådgivning i Regionerne eller kommunale eksperter), hvis man har adgang til det. Søg eventuel også rådgivning hos Videnscenter for Allergi, Astma-Allergi Danmark eller Tænk’s Kemiluppen.
Se desuden Patientsikkerhed, arbejdsmiljø og miljøpåvirkning.
Hvad er holdbarheden for produktet og hvordan er det dokumenteret?
Producenten/leverandøren bør kunne dokumentere holdbarheden enten i form af antimikrobielle test eller ved dokumentation af at aktivstofkoncentrationen ikke er mindre inden for holdbarhedsperioden.