Projekter og aktiviteter

CEI er involveret i såvel europæiske som danske aktiviteter og projekter.
I Danmark vil CEI i dialog og samarbejde med de infektionshygiejniske aktører sætte fokus på vidensudveksling, modeller og værktøjer der fremmer implementering af specifikke infektionshygiejniske tiltag som fx vedligeholdelse af kompetencer, implementering af en guideline, afprøvning af et værktøj mv.

En nærmere plan for disse aktiviteter er under udvikling. Forventede konkrete aktiviteter og produkter vil indeholde:

  • Behovsafklaring
  • Infektionshygiejnisk-værktøjskasse på CEI subsite, fx modeller, manualer, apps til implementering af infektionshygiejne
  • Inspirationskatalog til vedligeholdelse af infektionshygiejniske kompetencer
  • Temadage og andre netværks og vidensudvekslings-aktiviteter om forebyggelse af sundhedssektorerhvervede infektioner i et One Health-perspektiv.

De foreløbige danske delprojekter præsenteres kort herunder:

Opfølgning – kommunal afdækning

Undersøgelsen er den 2. kortlægning af de kommunale hygiejneindsatser i Danmark, Statens Serum Institut (SSI)´s og er baseret på en spørgeskemaundersøgelse. Den første kortlægning af de kommunale hygiejneindsatser blev foretaget i forbindelse med Covid-19, i efteråret 2020.

Formålet med gentagelsen af spørgeskemaundersøgelsen er:

  • at kortlægge udviklingen af hygiejnenetværk internt i kommunerne, imellem kommuner og imellem kommuner og regioner, i samarbejde med allerede etablerede netværk
  • at understøtte kommunernes infektionshygiejniske parathed, når flere opgaver udlægges til primærsektoren, hvilket også sætter fokus på infektionshygiejne i forbindelse med sektorovergange
  • at afdække kommunernes organisering af hygiejneområdet (status post-covid)
  • sammenligne udviklingen siden sidste kortlægning, foretaget november 2020.

Målgruppe

Undersøgelsen udføres som et elektronisk spørgeskema, der udsendes som et link til landets 98 kommuner.

Self assessment system

Formål

På basis af de eksisterende internationale guidelines (WHO, ECDC) vil SSI i samspil med de europæiske partnere udvikle et selv-bedømmelses/-evaluerings system, der kan bruges til at vurdere graden af infektionshygiejniske kernekompetencer på lokalt og nationalt niveau. Selv-bedømmelsessystemet vil være baseret på aktuelle anbefalinger fra WHO og tilpasset EU's behov i samarbejde med WHO (underleverandør)

Målgruppe

Systemet er tænkt som at kunne anvendes uanset land, region og lokalitet af den organisation (fx den Infektionshygiejnisk Enhed (IHE), den kommunale hygiejneorganisation, den enkelte hospitalsafdeling, det enkelte plejehjem m.m.) der har ansvaret for den infektionshygiejniske indsats. Systemet planlægges at blive pilotafprøvet i en række medlemslande, herunder Danmark.