Formål og deltagelse

EU-JAMRAI 2 er et 4-årigt projekt (2024 – 2027). Deltagende lande er EU´s medlemslande foruden Island, Norge og Ukraine. EU´s generelle side om JAMRAI kan tilgås her.

Projektet bygger videre på EU-JAMRAI 1 (2017-2020) hvor konklusionen var, at der er behov for at omsætte viden til praksis, og understøtte medlemslande i den proces ved at:

  • styrke netværksdannelse i EU
  • sætte fokus på implementering fx ved brug af ”behavioural sciences”
  • sætte fokus på ”sustainability” fx mangel på personale-ressourcer etc.

Statens Serum Institut er dansk kontraktunderskriver med EU i forhold til JAMRAI-2-projektet. CEI leder sammen med et institut i Barcelona, Spanien, den arbejdspakke (WP7) i projektet, der fokuserer på infektionshygiejne.

Foruden Statens Serum Institut deltager Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen, Københavns Universitet og Danmarks Teknologiske Institut i de øvrige arbejdspakker i projektet.

Projektet har som mål at udarbejde og implementere konkrete indsatser til overvågning, forebyggelse, sikre adgang til antibiotika, og effektiv håndtering af antibiotikaresistens på tværs af alle områder inden for human-, dyre- og miljøsundhed og dermed styrke de deltagende landes nationale handlingsplaner og indbyrdes netværksdannelse. Målet er at reducere risikoen for at europæiske borgere og patienter udsættes for smitte med antibiotikaresistente bakterier. Dette indebærer for eksempel en styrkelse af en integreret overvågning og den infektionshygiejniske forebyggelse gennem "One Health"- tilgangen, og at forbedre plejen af patienter med bakterielle infektioner, samt sikre adgang til effektiv og passende antibiotikabehandling. JAMRAI –2 har et særligt fokus på adfærdsændrende strategier, som led i at styrke denne samlede indsats.